VARFÖR MUSIK?
Varför ska jag kunna det här?
I läroplanen Lgr11 så står det mål för vad alla elever enligt lag ska arbeta med på musiken och vad de ska lära sig. Men varför? Här får du veta mer.
I musikämnet finns fyra förmågor att arbeta med:
Sjunga
Spela
Skapa
Samtala & Analysera
Varför ska jag kunna Skapa egen musik?
Även om du inte blir musiker när du blir stor, så kan det vara bra att kunna skapa egen musik. Du kanske kommer att jobba på ett projekt där det behövs lite musik ibland. Kanske programmerar du ett datorspel, eller skapar en långfilm eller TV-serie, eller så behöver ditt företag en reklamfilm. Om det behövs inspelad musik till dessa projekt, och du inte vet hur man skapar den själv, så måste du betala andra människor för att använda deras musik. Det är nämligen olagligt att ta andras musik, på grund av copyright. Du kan spara massor av pengar om du istället har egna idéer och kan skapa musik i ett program eller en i en app.
Eller, om du vill anställa en professionell musiker för att skapa musiken, så behöver du kunna uttrycka dig med musikord så att du kan berätta för dem exakt vad du vill ha för sorts musik i ditt projekt. Se nästa rubrik!
Varför ska jag kunna Analysera musik?
Även om du inte sjunger eller spelar instrument själv, så lyssnar alla människor på musik. Musik finns i radio och på TV, spelas i butiker, ingår i filmer och spel och används vid våra högtider. Musik finns i alla länder och i alla tider i människans historia. Det är för att musiken påverkar hur vi känner oss. Reklam med bra musik gör det mer troligt att produkten säljer. Film med rätt musik bidrar till att ge rätt känsla till tittaren; läskigt, romantiskt osv.
Om du vet hur detta fungerar, så är det lättare att inte bli ”lurad” av reklammusik och annat. Du vet då även hur du kan påverka andra när du skapar egna projekt. Du vet hur du får bättre stämning på festen med rätt val av musik.
Att lära dig specifika musikord gör det lättare att kommunicera med andra om musik, så att ni förstår varandra. Musikord behövs även om du blir journalist, du kanske recenserar film för en tidning eller datorspel för en hemsida. Både film och spel innehåller ju musik att skriva om.
Varför ska jag kunna Sjunga ?
Sverige har en djup sångtradition – vi sjunger ofta och mycket, särskilt vid högtider. Om någon fyller år förväntas de övriga att sjunga för födelsedagsbarnet. Man sjunger tillsammans vid jul och midsommar. Om din kompis ska gifta sig eller får ett barn som ska döpas så sjunger man ofta psalmer i kyrkan. Om du går på universitetet så sjunger man kanske studentvisor för att öka gemenskapen. Det kommer helt enkelt att förväntas av dig att du är med och sjunger några enkla låtar ibland i livet! Då är det skönt att vara van vid det och inte få scenskräck varje gång. Att sjunga är dessutom nyttigt för kroppen. Forskning har visat att man blir gladare, smartare och får bättre andning om man sjunger i kör ofta.
Varför ska jag kunna Spela ?
På den korta musiktid vi har i skolan hinner man inte bli proffs på ett instrument, men man hinner prova på lite. Man kan lära sig några ackord på gitarr, någon melodi på piano. Kanske hittar man direkt ett instrument man gillar, så att man börjar spela på fritiden också och tar lektioner. Men även om du inte gör det just NU, så är det fortfarande bra att ha provat lite. Du förstår bättre hur ljud och musik fungerar om du provat olika instrumentgrupper. Och om du vill börja spela något senare i livet, så har du en god start att bygga på. Vem vet vad du gillar om 5 år, 10 år, 40 år?